Sunday, October 2, 2011

Pe drumul florilor

De multe ori am sunt intrebata cum creez florile? Din ce si in ce fel?! Voi incerca sa raspund la aceste intrebari si prin intermediul blogului.

Millinery flowers - expresie ce denota indelungata traditie pe care-o poarta aceasta arta - arta de a creea flori. Cu secole in urma se creeau replici ale florilor naturale care decorau palariile si rochiile doamnelor de la curti si palate. In zilele noastre, cu mici exceptii, pentru crearea florilor se folosesc aceleasi tehnici si instrumente. Acest lucru se poate vedea in manufacturi - nu gresesc termenul - este vorba despre fabricute in care de sute de ani, manual se creeaza flori. Astazi, florile facute in asemenea manufacturi accesorizeaza tinutele marilor proiectanti si completeaza prezentarile Haute Couture.

De ce avem nevoie pentru a creea flori? In primul rand de instrumente si materiale special impregnate, care sa nu se destrame dupa decuparea tiparului petalelor/frunzulitelor. Distingem doua tipuri de materiale: cu fibra naturala si cu fibra sintetica.
Pentru fiecare din cele doua tipuri de materiale exista tehnici diferite de prelucrare. Dar factorul comun in ambele cazuri este caldura. Cu ajutorul caldurii putem modela petala cu petala dandu-i forma dorita, ca apoi sa formam compozitia.

In acest scop, se foloseste un ciocan de topit - putere 40W - care in locul varfului de topit are tot felul de capete metalice cu care se modeleaza materialul. Imediat vor veni pozele si vor explica totul :)
Pentru a ma face mai clara, va prezint pozele unui tutorial care arata pas cu pas cum se pot creea florile de trandafir si nu numai... Pozele sunt salvate de pe un site/blog japonez, din pacate nu detin sursa exacta.



Tutorial:










13 comments:

  1. superb! pacat insa ca insrtrumentele acestea speciale sunt destul de greu de procurat....

    ReplyDelete
  2. oare alta metoda...mai la indemana nu exista?

    ReplyDelete
  3. Salut. Nu sti unde as gasi acele instrumente ? Sau macar cum se numesc?

    ReplyDelete
  4. adnia, dac stau sa ma gandesc, eu nu am floare la care sa nu folosesc intrumentul; cat de putin, dar tot am nevoie de el. Asa pot da florilor un aspect realist si cred ca aici se face diferenta diferenta dintre florile mele si florile de duzina..

    ReplyDelete
  5. MirelaP, eu le stiu cu numele de "instrumente" pentru flori din matase. Toate seturile pe care le-am procurat eu pentru mine si pentru alte persoane interesate, provin din Rusia. Sunt facute la comanda, nu se gasesc in magazine. Eu am intrat in posesia lor prin intermediul unei persoane care ofera cursuri de creere a florilor.

    ReplyDelete
  6. asa este, amiramo! se vede clar diferenta intre florile tale si cele de duzina si te felicit din suflet pt. bijuteriile create de tine.
    P.s ai si un pret informativ pt acest set de flori?

    ReplyDelete
  7. Amiramo daca poti spune, la ce pret le poti aduce?

    ReplyDelete
  8. Adnia, Mirela, setul de baza este in jur de 200 Euro, iar cel extins la 250 euro. Eu nu ma ocup cu importul acestor instrumente, am ajutat cateva persoane sa le procure, tinand cont de bariera lingvistica si de faptul ca fiind handmade - fiecare mester foloseste alte metode si materiale pentru a le creea, iar eu am posibilitatea sa comand un model care se foloseste in branja de catre profesionisti.
    Am vazut persoane care si-au creeat instrumente cu ceea ce au avut la indemana: tot felul de suruburi pe care strungarii le-au transformat in capete care sa se poata incinge in ciocanul de 40V.

    ReplyDelete
  9. sunt tare curioasa cum si-au putut procura acele persoane improvizatii!

    ReplyDelete
  10. Multumesc pt informatii dar se pare ca am gasit un site din rusia care le vinde cu 65 de eruo plus taxele de transport care este in functie de greutate , dupa calculele mele as ajunge undeva la 120 -150 euro.

    ReplyDelete
  11. adnia, nu stiu detalii. Am vazut candva poze care relevau inventivitatea umana: furculite sucite, pilite, lingurite, suruburi, etc, pentru a le adapta necesitatilor :)
    Uite, Mirela scrie c-a gasit intrumente mai ieftine, poate sunt o alternativa viabila. Scrie-i poate iti va oferi detalii.

    Mirela, daca n-ar fi o problema pentru tine, dupa ce vei fi incheiat tranzactia si vei fi multumita de instrumente, ai putea te rog sa ne impartasesti linkul? Asa ar putea beneficia poate si alte fete interesate.

    ReplyDelete